Uit elkaar gaan met kinderen: hoe breng je dit nieuws?

Als mediator van BEGRIP Mediation is Mariska Blijsie als geen ander op de hoogte van de impact van een relatiebeëindiging op jullie financiële situatie. Het beste is om jullie financiële zaken al tijdens de relatie samen goed te regelen. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om als het om de kinderen gaat? Wij leggen uit.

Als mediator speel ik een cruciale rol in het voorbereiden van ouders op het zogenaamde 'paraplugesprek' met hun kinderen. Dit gesprek is zo benoemd omdat je als ouder je kinderen beschermt tegen de storm van verandering. Ook als jullie niet meer samen in één huis wonen, blijft die beschermende rol bestaan. Veel ouders vinden het lastig om hun kinderen te informeren over de aanstaande scheiding. Door samen de aanpak, timing en locatie van dit gesprek door te nemen, creëren we rust.

Voorjonge kinderen heb ik een specifieke tip: breng je verhaal tot leven door samen de nieuwe situatie van twee aparte woningen na de scheiding te tekenen. Dit helpt je kind om zich een beeld te vormen van de toekomstige veranderingen, waardoor ze deze gemakkelijker kunnen accepteren.

Neem een groot vel papier en spreid dit uit op de tafel. Gebruik kleurpotloden, stiften, verf of wasco, en voeg speelfiguren toe, wat je ook maar hebt. Tekentwee woningen, inclusief de huisdieren, papa, mama, broertje, zusje, de kinderopvang, grootouders, school, de werkplekken van de ouders, zwemlessen ende verdeling van de dagen over de week. Geef iedereen en alles een eigen plaatsen kleur.

Dit proces, uitgevoerd als gezin tijdens of na het gesprek, vergemakkelijkt het delen van gedachten en gevoelens over de scheiding. Kinderen ervaren de situatie anders dan hun ouders en hechten waarde aan andere aspecten. Door samen letterlijk vorm te geven aan hun nieuwe levenssituatie, voelen kinderen zich erkend en serieus genomen. Zij zijn immers degene die regelmatig zullen pendelen tussen papa en mama. Uit mijn ervaring blijkt dat kinderen hun creaties vaak willen delen met familie en vrienden. Het biedt hen een houvast om te kunnen uitleggen wat er staat te gebeuren.

Uiteindelijk zal de tekening van het midden van de tafel naar een hoek van de kamerverhuizen, en dan in een lade eindigen. En zo begint het echte verhuizen.

Waarom Begrip Mediation

De kosten van bemiddeling hangen samen met de vraag of er sprake is van een huwelijk of niet en of er kinderen zijn. Iedere situatie is anders, tijdens het kennismakingsgesprek kan de mediator bepalen wat de kosten voor het traject zullen zijn. Wij hanteren vaste heldere tarieven, zodat voor iedereen van tevoren duidelijk is welke kosten er bij mediation komen kijken.

Gratis eerste gesprek en subsidie-mogelijkheid
Mediation door MfN of ADR geregistreerde mediator
Inzicht in je financiële situatie en woonmogelijkheden
Afspraak aan huis, op locatie of online – binnen 24 uur
All-in-prijs: je weet direct waar je aan toe bent

Gratis eerste gesprek