Als mediator speel ik een cruciale rol in het voorbereiden van ouders op het zogenaamde 'paraplugesprek' met hun kinderen. Dit gesprek is zo benoemd omdat je als ouder je kinderen beschermt tegen de storm van verandering. Ook als jullie niet meer samen in één huis wonen, blijft die beschermende rol bestaan. Veel ouders vinden het lastig om hun kinderen te informeren over de aanstaande scheiding. Door samen de aanpak, timing en locatie van dit gesprek door te nemen, creëren we rust.
Voorjonge kinderen heb ik een specifieke tip: breng je verhaal tot leven door samen de nieuwe situatie van twee aparte woningen na de scheiding te tekenen. Dit helpt je kind om zich een beeld te vormen van de toekomstige veranderingen, waardoor ze deze gemakkelijker kunnen accepteren.
Neem een groot vel papier en spreid dit uit op de tafel. Gebruik kleurpotloden, stiften, verf of wasco, en voeg speelfiguren toe, wat je ook maar hebt. Tekentwee woningen, inclusief de huisdieren, papa, mama, broertje, zusje, de kinderopvang, grootouders, school, de werkplekken van de ouders, zwemlessen ende verdeling van de dagen over de week. Geef iedereen en alles een eigen plaatsen kleur.
Dit proces, uitgevoerd als gezin tijdens of na het gesprek, vergemakkelijkt het delen van gedachten en gevoelens over de scheiding. Kinderen ervaren de situatie anders dan hun ouders en hechten waarde aan andere aspecten. Door samen letterlijk vorm te geven aan hun nieuwe levenssituatie, voelen kinderen zich erkend en serieus genomen. Zij zijn immers degene die regelmatig zullen pendelen tussen papa en mama. Uit mijn ervaring blijkt dat kinderen hun creaties vaak willen delen met familie en vrienden. Het biedt hen een houvast om te kunnen uitleggen wat er staat te gebeuren.
Uiteindelijk zal de tekening van het midden van de tafel naar een hoek van de kamerverhuizen, en dan in een lade eindigen. En zo begint het echte verhuizen.