Welke kosten zijn inbegrepen in het tarief?
De kosten voor mediation zijn inclusief:
• Opstellen van het ouderschapsplan:
Dit is verplicht bij minderjarige kinderen.
• Opstellen van convenant:
Voor het vastleggen van afspraken.
• Juridische afhandeling:
Begeleiding bij het gehele juridische proces.
• Gesprekken en overleg:
Inclusief meerdere sessies om tot een overeenstemming te komen.
Welke kosten vallen niet onder het tarief?
• Griffierechten
Voor het indienen van de scheidingsaanvraag bij de rechtbank.
• Uittreksels
Voor officiële documenten, bijvoorbeeld van de gemeente.
• Notariskosten:
Voor het overnemen van de bestaande hypotheek / het oversluiten van de bestaande hypotheek en notariskosten. Behalve de kosten voor de akte van verdeling zijn dit fiscaal aftrekbare kosten welke doorgaans meegefinancierd worden bij uw nieuwe hypotheek. BEGRIP Mediation werkt onder één dak samen met Van Loon Verzekeringen, Hypotheken en Pensioenen voor direct inzicht in jullie financiële mogelijkheden.
• Pensioenadvies
In specifieke situaties verwijzen wij door begeleiden wij het contact naar een ervaren pensioenadviseur
Hoe wordt de hoogte van het tarief vastgesteld?
Een traject is maatwerk. Iedere situatie is anders. Factoren die de hoogte van het tarief beinvloeden zijn onder andere:
Welke factoren zijn van invloed op het mediator tarief?
- Zijn jullie getrouwd / geregistreerd partners of samenwonend
Zijn jullie getrouwd of geregistreerde partners met kinderen jonger dan 18 jaar en willen jullie scheiden dan moet dit via een advocaat worden ingediend bij de rechtbank. In veel gevallen regelt de mediator dit en hebben jullie daar geen omkijken naar, maar de advocaat en de rechtbank moeten wel worden betaald.
- Minderjarige kinderen
Als jullie kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. In dit ouderschapsplan worden alle afspraken vastgelegd die betrekking hebben op de kinderen. Afspraken over de zorgverdeling, de communicatie en hoe jullie de kosten voor de kinderen verdelen.
- Eigen woning
Een eigen woning is vaak het grootste vermogensbestanddeel en de hoogste kostenpost binnen een huishouden. Wie blijft in de woning wonen of wordt de woning verkocht? Tot welk moment blijven jullie de kosten delen? Hoe wordt de waarde van de woning vastgesteld? Dit zijn zo een aantal onderwerpen waarover gesproken moet worden.
- Eigen onderneming
Ook een eigen onderneming vormt onderwerp van gesprek. Valt de onderneming in jullie huwelijksgemeenschap? En zo ja, hoe stellen jullie de waarde van de onderneming vast? Welk inkomen hanteren jullie als basis voor de alimentatieberekening?
Allemaal zaken die tijdens de mediation aan bod zullen komen en waarop de mediator het tarief afstemt. Kan het ook goedkoper? Ja, soms wel. Mogelijk is jullie situatie zo overzichtelijk dat er minder afspraken nodig zijn om tot overeenstemming te komen. Afhankelijk van de hoogte van jullie inkomen en vermogen hebben jullie daarnaast eventueel recht op een zg. toevoeging: subsidie vanuit de Raad voor Rechtsbijstand.