Het verschil tussen scheidingsmediation en een rechtszaak

Als mediator van BEGRIP Mediation is Mariska Blijsie als geen ander op de hoogte van de impact van een relatiebeëindiging op jullie financiële situatie. Het beste is om jullie scheiding samen goed te regelen. Maar wat is nu het verschil tussen mediation en een rechtszaak en waar doe je goed aan? We leggen uit.

Bij een scheiding komt veel kijken en er zijn verschillende manieren om de zaken te regelen. Scheidingsmediation en een rechtszaak zijn twee veelvoorkomende methoden, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Scheidingsmediation

Bij mediation werken beide partijen samen met een neutrale scheidingsmediator om tot een voor beide ex-partners aanvaardbare oplossing te komen. Dit proces is vaak sneller en goedkoper dan een rechtszaak en bevordert communicatie en samenwerking tussen de ex-partners.

Rechtszaak

Een rechtszaak wordt gevoerd voor de rechter, die de uiteindelijke beslissingen neemt. Dit kan leiden tot een langere, duurdere en meer stressvolle procedure. De communicatie tussen de ex-partners is vaak onvriendelijk en minimaal, en het risico bestaat dat een van beiden zich benadeeld voelt door de uitkomst.

Mediation versus Rechtszaak

Mediation biedt dus een minder vijandige en meer persoonlijke benadering, terwijl een rechtszaak vaak meer geschikt is voor complexe of te ver geëscaleerde situaties. Het kiezen tussen deze methoden hangt af van de vraag of de ex-partners verantwoordelijkheid willen nemen voor zichzelf en hun ouderschap, op een gelijkwaardige en rustige manier aan tafel kunnen zitten en de bereidheid hebben om op een respectvolle manier samen te werken.

Afbeelding van Mariska, Mediator bij BEGRIP

Vragen? Neem contact op met Mariska

✅Gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek
📞 06 21 53 57 89
📧 mariska@begripmediation.nl

Contact opnemen met BEGRIP Mediation

Dat doe je gemakkelijk, hoe het jou het beste uitkomt. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bekijk onze locaties

Terugbel verzoek