Vermogensverdeling

Vergoedingsrechten: hoe werkt vermogensverdeling? 

Als mediator van BEGRIP Mediation is Mariska Blijsie als geen ander op de hoogte van de impact van een relatiebeëindiging op jullie financiële situatie. Het beste is om jullie financiële zaken al tijdens de relatie samen goed te regelen. Daar kan Mariska jullie uiteraard ook van A tot Z bij ondersteunen.

Het maken van zakelijke afspraken over financiën kan echter gevoelsmatig indruisen tegen de romantische relatie en het vertrouwen dat jullie in elkaar hebben. Er lijkt nooit een goed moment om hier eens samen voor te gaan zitten. Een oud Engels gezegde luidt echter: “The time to repair the roof is when the sun is shining”. Oftewel “Het moment om het dak te repareren, is als de zon schijnt”.

Vermogensverdeling
Tijdens relaties wordt bij veel stellen het vermogen vermengd. Dat gebeurt als één van de partners meer eigen middelen inbrengt dan de ander, bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning. Ook kan het gaan om het voldoen van verbouwingskosten of aflossingen op de hypotheek. Bij een scheiding of overlijden kan dan discussie ontstaan over de consequenties van de, in het verleden, gemaakte keuzes. 

Ook in jullie situatie vermengt er wellicht vermogen. Het is goed om stil te staan bij jullie verwachtingen over en weer met betrekking tot deze investering. Misschien willen jullie afspreken dat het geïnvesteerde bedrag leidt tot een zogenaamd ‘nominaal’ vergoedingsrecht. Dat betekent dat het vergoedingsrecht niet afhankelijk is van de waardeontwikkeling van de woning. Een andere mogelijkheid is om een ‘evenredig’ vergoedingsrecht af te spreken. In dat geval is het vergoedingsrecht wel afhankelijk van de waarde ontwikkeling van de woning. Er zijn dus meerdere mogelijkheden. 

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht
Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap gesloten na 1 januari 2018? Dan geldt het nieuwe huwelijksvermogensrecht en die kent de nodige valkuilen. Zo vallen sinds 1 januari 2018 niet meer alle bezittingen en schulden in de gemeenschap van goederen. Meer dan in de jaren hiervoor is het daarom belangrijk om jullie voorhuwelijkse vermogenssituatie goed vast te leggen. Vermogen dat ieder van jullie voor uw huwelijk had, blijft immers privé.

En zeker voor ondernemers geldt: kom in actie en voorkom financiële problemen voor de onderneming.


Wij wensen dat de zon altijd voor jullie zal schijnen, maar regel je zaken goed! Meer weten over of ondersteuning bij vermogensverdeling en vergoedingsrechten? Neem dan contact op met Mariska Blijsie via 06-21 53 57 89 of via mariska@begripmediation.nl.