
Scheiden en kinderen: hoe ga je het vertellen?
Bij een scheiding verandert er veel voor het hele gezin. Voor de kinderen is het ook een ingrijpende gebeurtenis. Hierdoor zien ouders er vaak enorm tegenop om aan hun kinderen te vertellen dat ze uit elkaar gaan. Uiteraard is het heel belangrijk om het samen aan de kinderen te vertellen. Hoe pak je dat aan? Onze mediator Mariska Blijsie vertelt over haar aanpak met potlood en papier.
Voorbereiding van het (paraplu)gesprek
Mariska Blijsie: “Een belangrijk onderdeel van mijn werk als mediator is de voorbereiding met ouders op het gesprek met hun kinderen. Dit noem je ook wel het ‘paraplugesprek’. Als ouders houd je je kinderen uit de wind en uit de regen, vandaar de naam. Ouders zijn hun bescherming en daar verandert niets aan als jullie straks niet meer samen in één huis wonen.”
“Tijdens de voorbereiding van het gesprek praat ik samen met de ouders over het hoe, wanneer en waar van dit moeilijke en belangrijke gesprek. Bij ouders spelen er vaak vragen als ‘Is het verstandig om te wachten met dit gesprek tot er meer duidelijkheid is over de woning? Of is het beter om het de kinderen alvast te vertellen, ook al is er voorlopig nog geen zicht op verhuizing?’. Dit zijn belangrijke vragen waar ik ouders bij help zodat jullie hierin samen een weg vinden. Dat geeft rust.”
Aandacht voor de belevingswereld
“Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de belevingswereld van de kinderen. Wanneer er jonge kinderen bij de scheiding betrokken zijn, geef ik ouders altijd deze praktische tip: zet jullie verhaal kleur bij door de situatie van twee huisjes na de scheiding samen met de kinderen uit te tekenen. Als jullie kind de nieuwe situatie goed kan verbeelden, kan het de toekomstige veranderingen beter verwerken.”
“Dus pak een groot vel papier en leg het midden op tafel. Pak kleurtjes, stiften, verf of wasco, poppetjes of wat je ook in huis hebt en ga samen aan de slag! Twee huisjes, de kat of de hond, papa, mama, broertje, zusje, de opvang, opa en oma, school, het werk van papa en mama, de zwemles, de dagen van de week, even en oneven weken. Alles en iedereen krijgt zijn eigen plek en kleur.”
Samen vorm geven aan de toekomst
“Samen als gezin hiermee bezig zijn – tijdens of na het gesprek – maakt het makkelijker om te praten over gedachten en gevoelens rond de scheiding. Kinderen voelen namelijk andere dingen dan hun ouders, ze vinden andere zaken belangrijk. Als kinderen samen met jullie letterlijk vorm kunnen geven aan hun toekomst, voelen zij zich gehoord en serieus genomen. Zij zijn tenslotte degenen die straks op en neer moeten tussen papa en mama. Mijn ervaring is dat kinderen hun creatie graag willen laten zien aan familie en vriendjes. Het geeft ze houvast om te kunnen vertellen over wat er gaat gebeuren. Je zult zien dat de tekening langzamerhand verhuist van het midden van de tafel, naar de hoek van de kamer om vervolgens in een la te belanden. Het echte verhuizen kan dan beginnen”, aldus Mariska.
Ben je benieuwd hoe ik jullie kan helpen bij het voorbereiden van het ouder-kind gesprek? Of wil je begeleiding bij het opstellen van het ouderschapsplan? Neem dan contact met mij op via 06 21 53 57 89 of via mariska@begripmediation.nl.