Wat is mediation?

Mediation bij scheiding is een manier om een scheiding of einde relatie samen goed te regelen, als alternatief voor het regelen via een advocaat. Een onpartijdige mediator begeleidt jullie bij het maken van gezamenlijke afspraken over de woning, zorgverdeling van de kinderen, verdeling van gezamenlijk vermogen en alimentatie.

Scheiden doen jullie nog steeds zelf, maar doordat de mediator het proces begeleidt, verloopt dit in veel gevallen sneller en soepeler. Een scheidingstraject via mediation heeft een informeler karakter dan een procedure bij de rechtbank. Bovendien is er bij mediation geen sprake van een winnaar en verliezer. Samen stellen we uiteindelijk een convenant en eventueel een ouderschapsplan op met daarin heldere toekomstbestendige afspraken, die beter na te leven zijn dan afspraken die door een rechter worden opgelegd. Mediation is vaak de beste oplossing voor jullie èn voor eventuele kinderen.

Waarom BEGRIP Mediation?

 • Mediation door een MfN geregistreerd mediator;
 • Onze mediator heeft een achtergrond als advocaat/ jurist én coach;
 • Resultaatgerichte begeleiding met de juiste balans tussen het zakelijke en het menselijke;
 • Lagere kosten dan bij een procedure via advocaten;
 • Duidelijk inzicht in je bestaande en nieuwe financiële situatie;
 • We werken onder één dak met een team van financieel adviseurs. Dit zorgt voor eenvoudig overleg over je financiële mogelijkheden en producten, zoals hypotheken, pensioenen, verzekeringen en bankzaken;
 • Begeleiding naar de rechtbank door een zeer ervaren advocaat ;
 • Inschrijving van jullie scheiding bij de gemeente;
 • Een goede basis voor een goed werkende relatie met je ex-partner.

Kinderen & ouderschap

Als jullie samen kinderen hebben, is het belangrijk dat zij in deze situatie de juiste aandacht krijgen. Natuurlijk hebben jullie het beste voor met de kinderen en willen jullie ervoor zorgen dat voor hen alles goed geregeld is. Want hoewel je straks geen partners meer bent; je blijft altijd samen ouders. Wij kennen de impact die een scheiding heeft op kinderen en weten hoe jullie je scheiding voor de kinderen het beste kunnen aanpakken.

Begrip voor de kinderen

Als de kinderen nog niet op de hoogte zijn van de scheiding, bereiden wij jullie samen voor op dit intense en belangrijke gesprek. Vaak spelen er vragen als: “Is het verstandig om te wachten met dit gesprek tot er meer duidelijkheid is over (de verdeling of verkoop van) de woning? Of is het beter om het de kinderen alvast te vertellen, ook al is er voorlopig nog geen zicht op verhuizing?”. Onder onze begeleiding zullen jullie hierin samen een weg vinden.    

Alimentatie

Na de scheiding blijven jullie samen verantwoordelijk voor de kosten van de opvoeding en verzorging van jullie kinderen. Een onderhoudsbijdrage hiervoor aan de meest verzorgende ouder wordt kinderalimentatie genoemd. Bij co-ouderschap storten jullie beiden naar rato van jullie draagkracht een bedrag op een kinderrekening. Wij kunnen de hoogte van de kinderalimentatie voor jullie berekenen en jullie hier verder bij helpen om zo de beste afspraken hierover te maken.

Ouderschapsplan

Voor ouders die getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap hebben, of samenwonen en gezamenlijk gezag hebben, is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Maar ook in andere gevallen is het zinvol om een afspraken in de vorm van een plan vast te stellen. Het dwingt jullie om er samen goed voor te gaan zitten en jullie hebben beiden iets om op terug te pakken. Een ouderschapsplan voorkomt ruzie. Wij vinden het belangrijk om de kinderen, waar mogelijk, te betrekken bij het opstellen van het plan. Op die manier voelen zij zich serieus genomen en laat je zien dat zij nog steeds het belangrijkste zijn voor jullie.

Informatie voor ouders en kinderen

BEGRIP Mediation heeft een High Trust relatie met de Raad voor Rechtsbijstand. Het is voor BEGRIP Mediation daarom mogelijk subsidie te ontvangen vanuit de overheid waardoor jullie een lager mediationtarief betalen. De Raad voor Rechtsbijstand heeft een mooie website https://www.ouders-uit-elkaar.nl/ waarin kinderen per leeftijdscategorie antwoord vinden op heel veel vragen over de scheiding. Er zijn ook pagina’s voor ouders. Daarin staat informatie die je samen met jullie kind kunt bekijken en bespreken. Ook vind je tips & tricks over de gevolgen van de scheiding voor jullie kind.


Huis & hypotheek

Wonen is naast de zorg voor de kinderen vaak een beladen onderwerp. Het is immers belangrijk dat jullie allebei, maar ook de kinderen een fijn thuis hebben na de scheiding. Samen gaan we dus op zoek naar de beste oplossing voor jullie en de kinderen.

Koopwoning

De gezamenlijke woning is misschien wel het grootste bezit dat jullie gaan verdelen. We nemen jullie stap voor stap mee in de juiste verdeling.  Hiervoor zijn meerdere opties. Eén van jullie blijft in het koophuis wonen of jullie verkopen de woning. Jullie kunnen het huis ook samen behouden waarbij één van jullie erin gaat wonen.  Samen met een financieel en/of een hypotheekadviseur brengen we alle opties in kaart en kiezen we de beste oplossing.

Hypotheekadvies

Wij begrijpen heel goed dat je bij een scheiding zo snel mogelijk wilt weten of je kunt blijven wonen in de huidige woning of wat andere mogelijkheden zijn. Daarom werken wij onder één dak met professionele hypotheekadviseurs, die direct voor jullie klaar staan. Zij kijken samen met onze mediators naar jullie situatie en rekenen voor jullie de mogelijkheden door.


Financiën & pensioen 

Een scheiding kent veel financiële aspecten en betekent veel regelen. Het zorgt voor onzekerheid over de toekomst die voor 80% afhankelijk is van de financiële (on)mogelijkheden.

Wij bieden de mogelijkheid tot nauwgezet overleg met een gespecialiseerd financieel adviseur over al jullie financiële mogelijkheden en producten, zoals hypotheken, pensioenen, verzekeringen en overige bankzaken.

Onze financieel adviseurs zijn RFEA geregistreerd (ingeschreven als Register Financieel Echtscheidings Adviseur) en bedenken in overleg met de mediator specifieke oplossingen op maat.

Naarmate jullie proces vordert, komt er steeds meer inzicht in jullie financiën. Samen (en eventueel met de financieel adviseur) bespreken we onderwerpen waar jullie mee te maken kunnen krijgen:

 • Kinder- en/ of partneralimentatie
 • Bijdrage in de studie en levensonderhoud (jonge meerderjarigen)
 • Toeslagen
 • Woonlasten en besteedbaar inkomen na de scheiding
 • Verzekeringen
 • Pensioen en bankzaken