De kracht van mediation

Liefde overwint niet alles, maar wel minder vechtscheidingen

Dinsdag 14 februari was de dag van de liefde. Maar dat liefde niet altijd alles overwint, weten we allemaal. Het beëindigen van een relatie is een verdrietig besluit en heeft veel impact. Uit onderzoek van Kantar blijkt dat het aantal vechtscheidingen in ons land sterk afneemt. Veelal komt dit doordat ex-partners kiezen voor mediation. “Mediation is vaak de beste oplossing voor partners én eventuele kinderen. Hierdoor is scheiden via de rechter de afgelopen 10 jaar met 65% afgenomen. Slecht zes procent van de echtscheidingen verloopt momenteel nog via de rechtbank. Een mooie ontwikkeling”, zegt mediator Mariska Blijsie.

Mediation bij scheiding
Het beëindigen van een relatie heeft veel impact. Aanstaande ex-partners moeten samen veel beslissingen nemen en dat is soms lastig. Een mediator kan, als neutrale gespreksleider, eraan bijdragen dat er begrip komt voor elkaar én de situatie. Dat geeft overzicht en rust. Door professionele mediation verloopt een scheidingstraject sneller en soepeler. Bovendien heeft het een informeler karakter dan een rechtstreekse procedure bij de rechtbank.

Scheiden doe je samen
Mariska Blijsie is mediator bij BEGRIP Mediation. Zij begeleidt (ex)partners bij het maken van afspraken over de woning, kinderen en het gezamenlijk vermogen. Mariska is gecertificeerd mediator, coach, hulpverlener en gewezen advocaat. Ze biedt ondersteuning in het hele scheidingsproces en stelt daarbij alle benodigde juridische stukken op zoals het convenant en ouderschapsplan. “Door mijn achtergrond als advocaat ken ik het juridische proces, maar vanuit mijn coachervaring kijk ik ook altijd naar het emotionele aspect van een scheiding. Openheid en gelijkwaardigheid vind ik belangrijk. Samen op een goede manier uit elkaar gaan, dat is de kracht van mediation. En daar help ik bij”, aldus Mariska.                                                                                                                                              

Meer dan papierwerk
Een scheiding kent ook vele financiële aspecten. Er ontstaan bijvoorbeeld veel vragen over de woning, pensioenen, vermogen én verzekeringen. (Ex)partners komen met deze vragen vaak bij hun financieel adviseur terecht. Ook deze partijen erkennen de meerwaarde van mediation. Dianne de Kort, directeur van financieel dienstverlener Floris’Hand uit Dongen en Udenhout: “Regelmatig spreken wij klanten die te maken hebben met een scheiding. Zij vragen ons advies over hun financiële situatie. Uiteraard helpen we ze daarbij. Maar scheiden is veel meer dan papierwerk en een handtekening. Het beëindigen van een relatie is een emotioneel ingrijpende gebeurtenis. Om onze klanten nog beter te helpen bij een scheiding, zijn wij vanuit de Van Loon-Groep een samenwerking aangegaan met BEGRIP Mediation. Door deze nauwe samenwerking zijn er korte lijntjes en kunnen we snel schakelen. Dat werkt voor alle partijen prettig.”

Ben je benieuwd hoe mediation jullie kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.